IM Michel Ambags
IM Michel Ambags
1. Zie opgemelde Clips voor de + annonce, alsmede die in de NRC van zaterdag 26 juni jl.
Onlangs is op 73jarige leeftijd overleden,
**MICHEL AMBAGS, jaar van aankomst bij VaP/Forward 1966,
Gerenommeerd Forward-reünist en befaamd (cassatie-)advocaat op het gebied van arbeidsrecht en ondernemingsrecht inclusief faillissementsrecht. Decennia lang was hij praktizijn in/vanuit Eindhoven en Waalre.
2. Op VRIJ 2 juli 2021 was de herinneringsdienst in Eindhoven.
Die werd bijgewoond door de volgende reünisten (van zijn generatie):
*Ta en Carla Ambags, Jan Siebenga, Jan Stavast, Henk Uildriks, Hans Barelds, Henk Pasma, Tjitze Pasma, Frank Wegman plus FAvB. Voorts waren er in DOMUSDELA/Ceremoniehuis De Paterskerk aan de Kanaaldijk veel mensen. Er werden afscheidsspeeches gehouden o.a. door Judith Ambags, zoon Ricard, alsook Eise en Elin, kinderen van Ricard en Maaike. Wijders door de wat oudere progenituur Maurits en Emma. Henk Uildriks hield een blauwwit getinte toespraak.
3. Eerste contacten met Michel
RUG-jaargenoten in 1966, Michel (uit Dordrecht) bij Vindicat (VaP) en ik (uit Nijmegen) bij Albertus Magnus (AM). Al dra werden er jaarlijks voetbalwedstrijden tussen AM en VaP georganiseerd, waarbij Michel het MF-team samenstelde en ik dat van AM. De inzet, een vat bier, ging steevast naar VaP, dat was samengesteld o.a. uit
*de vier Forward-Daltons en wel Michel (66), Jan Stavast (jaar van aankomst 66), Piet Hoets + (65), Jan Siebenga (65); wijders uit professor Zonnebloem alias Frank Wegman (65), Rokus (62), later Rieks Jansen + (68). Zie deel 2 van het FEEG-gedenkboek op bl. 1215. De matches werden gespeeld op de Esserberg. Na afloop partij op of MF dan wel AM.
4. Forward-contacten na 1969
Na mijn transfer van Amicitia VMC naar Forward speelden Michel en ik samen bij Forward. Hilarisch was zijn wel ultrakorte invalbeurt tijdens de beslissingswedstrijd van F1 uit tegen vv Zuidlaren in 1972!!! Zie deel 2 van het FEEG-gedenkboek op blz. 881. Een unicum in het Nederlandse amateurvoetbal. Ik zie het nog voor me.
5. Fiscus Genootschap Reünisten GSAVV Forward
Na in het lustrumjaar 1973 te West End warme support te hebben gekregen van een veertigtal reünisten ontwierp ik de Grondwet van het Genootschap Reünisten GSAVV Forward: de statuten. Nadat Michel daarover zijn licht had laten schijnen toog ik naar de Ubbo Emmiussingel in Groningen, alwaar notaris Sieb Nijhoff, erelid van Forward, zijn praktijk uitoefende. Opnieuw werd het concept statuten bestudeerd en nadat de staatssecretaris van Justitie, Glastra van Loon, de verklaring van geen bezwaar had afgegeven werd de authentieke acte verleden.
Zie de fraaie foto in deel 2 van het FEEG-gedenkboek op blz. 1195 met het oprichtingsbestuur op de linkerfoto: FAvB (secretaris), Hans Jongert (voorzitter; jaar van aankomst 1949) en Michel, die de functie van fiscus op zich nam.
6. Michel als jurist: “hors concours”
Wij zagen elkaar bijkans dagelijks op de Juridische Faculteit in de Turftorenstraat t/o De Wolthoorn, alsook Piet Hoets (+) en Henk Kesler, de latere voorzitter betaald voetbal KNVB en evenals Michel een meer dan “stevig” advocaat. Voorts twee x in de week tijdens de trainingen te ACLO. En des zondags weer te MF na de F1 match om de witte of zwarte kaars aan te steken op de sociëteit: wit bij winst en zwart bij verlies. Beide bij een draw. Kortom, er was Olympisch intens contact.
Ook in De Evenaar, hoek Coehoornsingel, en uitgebaat door Rein Bierling, alsmede in De Charlesbar op het Zuiderdiep t/o toen nog het Nieuwsblad van het Noorden. Michel woonde op kamers bij zijn hospita mevrouw Zwart in de Bedumerweg en ik achter de WEEVA en t/o het [toen] nieuwe politiebureau a/d Radesingel: [cafe] Prinsenstraat 41. Samen met de Praeses van AM, Bert Rolf en later met Arjen Jorritsma.
Na zijn vroege afstuderen kwam ik regelmatig zijn naam tegen in de jurisprudentie tot en met de Hoge Raad (HR) aan toe. In zijn functie van faillissementscurator procedeerde hij in een “maatschapsprocesgang” tot in hoogste instantie: BW [oud] artikel 668 (maatschap). Dat leverde een baanbrekend arrest op, dat nog steeds wordt geciteerd in allerlei civiele juridische geschillen: HR 25 maart 1988, NJ 1989 - 200 in de zaak Staal Bankiers/Ambags q.q. met als vindplaats: *ECLI:NL:PHR:1988:ADO 247.
Natuurlijk won hij niet al zijn zaken, maar wel veel. En bij de verloren zaken bleek dat hij –in het belang van zijn cliënten- de grenzen van het recht opzocht: hij zette de magistratuur aan het echte denken…:
een formidabele tegenstander.
7. Juridische assistentie aan Forward
De laatste vier decennia werd/word ik regelmatig door het Forwardbestuur benaderd om rechtskundige hulp te geven. Daarbij valt te denken aan interpretatie van de Forward-statuten, van het Huishoudelijk Reglement, aannemerscontracten bij de bouw van het Clubhuis op West End 2 (ACLO) in het tijdvak 1999-2002, het recht van opstal met de RUG, waardoor Forward een stevig zakelijk recht op de RUG-grond kreeg teneinde het Clubhuis te bouwen; gegoten in een notariële acte verleden ten overstaan van een Harlingse notaris etc., etc. Coulissenwerk dus.
Ingeval het vraagstuk op het terrein van het arbeidsrecht (flexwet en trainers) lag, stuurde ik hem een spoed-email en gezamenlijk gingen we –free of charge- aan het werk, in stilte. Het betrof dan een van de specialismen van Michel: CAO Sportverenigingen met bijzondere en mogelijke uitzonderingen op BW 7:668a. Ofwel, de valkuilen waarin diverse F-bestuurders dreig[d]en verzeild te raken bij gebrek aan kennis/interesse en het risico van (niet bedoelde) omzetting van een tijdelijke arbeidsovereenkomst van een ACLO-Forwardtrainer in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
8. Zie wijders:
*FEEG-gedenkboek deel 2, blzz.818-819:
*Forward-kroegjool in 1972 “Corporele sportverenigingen versus knorrenclubs”:
Michel (op de foto 2e van links) tussen Don Hofman en Jan Siebenga.
Ik wens zijn eega Judith en de familie sterkte toe bij het verlies van Michel met zijn markante persoonlijkheid. De Olympus ligt er verlaten bij…………
Three cheers,
Frans van Bakelen